Call Center: 0733.501.464
Stiri & Media
Acasa » Media » Un lego rezidential
lego

Un lego rezidential

Ce este un lego rezidential? In cazul nostru, este vorba despre un complex din Montreal sau, altfel spus, un adevarat simbol al Montrealului. A fost conceput in urma cu mai bine de 50 de ani si  ilustreaza, fara doar si poate, noul stil de viata urban. Aceste noi metropole demonstreaza faptul ca designul cladirilor rezidentiale a urmat tendinte diverse in comparatie cu cele anticipate in urma cu jumatate de secol. Proiectul poarta nume de Habitat 67 si, chiar si acum, continua sa inspire multe alte proiecte.

De-a lungul timpului, acesta a ajuns un simbol al Montrealului. Apartine arhitectului canadian de origine israeliana Moshe Safdie, si a inceput, initial, ca o tema de masterat. Proiectul a fost aplaudat de specialistii Universitatii McGill. La inceput, a fost realizat in miniatura pentru expozitia universala Expo 67, organizata in anul 1967. Tema principala a fost „Omul si lumea sa”. Mai tarziu, autoritatile canadiene au alocat fonduri guvernamentale pentru constructia acestui complex, iar din anul 1985, a fost preluat in totalitate de catre asociatia de proprietari.

L-am denumit „lego rezidential” deoarece, probabil ati observat din poza, seamana foarte mult cu un joc de lego. Este format din 354 de blocuri din beton, aranjate in diverse forme, pe o intaltime de maximum 12 niveluri. In total, aici se regaseste un numar de 146 de locuinte de diferite marimi, fiecare fiind formata dintr-unul pana la opt blocuri de beton interconectate. In prima faza, complexul ar fi trebuit sa aiba 158 de unitati locative, insa cateva au fost unite, intocmai pentru a crea locuinte mai spatioase. Fiecare apartament are iesire catre cel putin o terasa, acestea avand suprafete utile intre 20 si 90 de metri patrati.

Arhitectul Moshe Safdie, atunci cand avea putin peste varsta de 20 de ani, a gandit intregul proiect, dorind sa realizeze un complex rezidential cu locuinte foarte accesibile in ceea ce priveste partea financiara. Modulele prefabricate au fost construite intr-o fabrica amenajata chiar pe santier, tocmai pentru a cobori cat mai mult costurile de productie. La inceput, planurile nu au fost respectate intru totul: costurile totale de executie au depasit 22 milioane de dolari, respectiv 150.000 dolari/unitate. De-a lungul timpului, constructia a devenit faimoasa, iar acum locuintele sale se tranzactioneaza la sume uriase.

Putem da exemplul unui penthouse, format din doua cuburi, cu iesire catre doua terase, recent renovat, scos la vanzare cu pretul de 469.000 dolari. In primavara lui 2012, acest lego rezidential a castigat un concurs lansat de Lego Arhitecture: oameni din toata lumea au votat pentru o viitoare replica, iar proiectul canadian a surclasat simboluri precum Turnul Eiffel, Colosseum sau Capitoliul Statelor Unite ale Americii.