Call Center: 0733.501.464
Stiri & Media
Acasa » Stiri imobiliare » Sectorul rezidential, afectat de preferinta tinerilor de a locui cu parintii
lalla

Sectorul rezidential, afectat de preferinta tinerilor de a locui cu parintii

Obligati de contextul economic din prezent, americanii se intorc sa locuiasca impreuna cu parintii. Persoanele interesate de achizitia unei prime case sunt tot mai putini, iar numarul noilor gospodarii a coborat cu circa 60% de la o generatie la alta.

Zilele in care tinerii asteptau cu mare nerabdare sa se mute din casa parinteasca sunt apuse. Adultii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani considera ca este perfect normal sa locuiasca impreuna cu parintii multi ani dupa ce si-au terminat studiile.

Studiile arata ca nu multi tineri isi parasesc casa parinteasca dupa perioada studentiei sau revin ca locuiasca impreuna cu parintii dupa o scurta perioada de locuit in chirie. Acest segment este botezat de catre americani drept “generatia boomerang”.

Asupra piatei imobiliare, aceasta tendinta sociala are efecte mari. Numarul clientilor interesati sa achizitioneze o prima proprietate a scazut in mod simtitor in comparatie cu deceniul trecut. Motivul este unul simplu: nefiind nevoiti sa plateasca chirie si neavand costuri ridicate de intretinere, tinerii nu sunt motivate din punct de vedere financiar sa se mute in propriul camin. Numarul cumparatorilor pe piata este din ce in ce mai scazut, iar rata de improprietarire a ajuns la 65% la nivel national, respectiv cel mai scazut nivel din 1995 si pana acum, conform datelor Institului american de Statistica.

Pana cand tinerii isi vor achizitiona propriul camin si vor avea putere financiara ar putea trece ani buni. Generatia boomerang se imparte, totusi, in doua categorii. Pe de-o parte, sunt acei tineri ramasi fara perspective, ale caror planuri in viata nu au reusit si, vrand, nevrand, au revenit la casa parinteasca, contribuind foarte putin la cheltuielile casei. Pe de alta parte, sunt acei tineri care au o strategie de iesire din situatia de fata, cei care locuiesc impreuna cu parintii pana cand vor reusi sa isi gaseasca un echilibru pe plan financiar.

In momentul in care economia americana va reveni la normal, iar numarul locurilor de munca va ajunge din nou la nivelul anterior crizei, specialistii considera ca tinerii din a doua categorie vor reveni cu o cerere importanta p segmentul rezidential. In acelasi timp, economistii americani sunt pesimisti in legatura cu viitorul apropiat. In situatia de fata, tinerii proaspat absolventi au mai putine sanse de angajare in comparatie cu cei cu experienta. In luna iulie, rata somajului a atins aproape 13% pe segmentul celor cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani. Drept urmare, ar putea dura ani de zil pana cand acesti tineri vor reusi sa economiseasca si sa fie eligibili pentru un credit ipotecar, astfel incat sa aiba puterea financiara de a parasi casa parinteasca.