Call Center: 0733.501.464
Stiri & Media
Acasa » Stiri imobiliare » Proprietari problematici? Iata o serie de sanctiuni si amenzi!
problm

Proprietari problematici? Iata o serie de sanctiuni si amenzi!

Cred ca toata lumea stie: traiul la bloc se desfasoara, mai tot timpul, in virtutea bunei intelegi. Intr-adevar, exista si situatii cand, din cauza unui singur proprietar, intregul bloc are de suferit. Conflictele care rezulta in urma unei asemenea situatii se pot dovedi imposibil de rezolvat pe cale amiabila, caz in care exista solutii legale. Atat cei care creeaza probleme, cat si cei carora le-au fost aduse prejudicii, trebuie sa stie ca exista o lege in ceea ce priveste infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. In acest act se prevad si reguli, dar si sanctiuni privind cele mai des intalnite situatii aferente traiului la bloc.

Legea actualizata chiar in decursul anului trecut este documentul care prevede drepturile si obligatiile proprietarilor de apartamente. Una dintre primele prevederi ale acestei legi este referitoare la modernizarea locuintei. In felul acesta, apartamentul poate fi modificat sau imbunatatit numai cu conditia de a nu pune in pericol constructia blocului sau a celorlalte apartamente. Exista si cateva situatii in care este nevoie de acordul asociatiei proprietarilor pentru a face modificari.

Amenzile pot ajunge pana la 3.000 de lei pentru cei care nu respecta legea.

In cazul celor care doresc sa intervina la spatiile si la proprietatea comuna, procesul este mai anevoios. Acestea pot fi modificate numai cu acordul de asociere, cu acordul majoritatii proprietarilor, la care trebuie adaugata si autorizatia de modificare a constructiei. In cazul acesta, proprietarii pot alege sa renunte la lucrare. De ce? Pentru a scapa de biocratia pe care aceasta o presupune. Tot legea specifica si faptul ca proprietarii trebuie sa isi mentina locuinta in stare buna, pe propria cheltuiala, deci lucrarile de mentenanta sunt un “rau necesar”. In caz contrar, amenzile sunt intre 1.000 si 3.000 de lei.

Atunci cand nu se ajunge la o intelegere in cadrul asociatiei, proprietarii pagubiti pot duce problema in instanta.

Cei care schimba destinatia locuintei fara autorizatiile si aprobarile necesare si legale, sunt pasibili de amenzi care pornesc de la 200 de lei si pot ajunge chiar la 1.00 de lei. In cazul in care un proprietar actioneaza impotriva interesului altor proprietari, acesta este obligat prin lege sa repara stricaciunile sau, desigur, sa achite cheltuielile pentru lucrarile de reparatii. In cazul in care nu doreste sa faca acest lucru, proprietarii pagubiti pot duce problema in instanta. Aici pot solicita judecatorului sa oblige la o buna functionare a cladirii, precum si la achitarea unor daune. Bineinteles, penalizari platesc si proprietarii care nu isi achita la timp intretinerea sau platile comune, asta in cazul in care asociatia de proprietari decide lucrul acesta.

In cazul in care intretinerea nu este platita, contractul de instrainare poate deveni nul de drept.

Daca in urma acestor masuri, platile nu au fost achitate, atunci restantierii pot fi actionati in judecata de catre asociatia de proprietari. In felul acesta, proprietarii care vor sa isi vanda imobilul trebuie sa fie la zi cu plata intretinerii. In caz contrar, contractual de vanzare-cumparare devine nul de drept. Exista, insa, si o exceptie – situatia in care in contract se stipuleaza faptul ca noul proprietar preia datoriile.

Pentru ca aceste nereguli sa fie constatate si, bineinteles, pentru a fi aplicate amenzile, este necesara interventia persoanelor imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de la Ministerul Administratiei si Internelor. Totodata, si primarii sau imputernicitii acestora au aceasta autoritate.