Call Center: 0733.501.464
Stiri & Media
Acasa » Stiri imobiliare » Pretul locuintelor construite de ANL
anl

Pretul locuintelor construite de ANL

Noul pret al locuintelor construite de catre Agentia Nationala pentru Locuinte este acum de 1.700 lei/metru patrat util, in ultimii ani scumpindu-se cu circa 16%.

Familiile tinere, care au locuit cu chirie in toti acesti ani, vor plati mai mult cu aproape 150 lei/metru patrat util, la suma aceasta urmand a se adauga un comision de 1%, stabilit prin OG nr. 6/2014. Conform ordonantei nr. 6/2014, aceasta precizeaza faptul ca “pretul locuintei se poate achita integral, la data incheierii contractului de vanzare, din surse proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de beneficiar de la institutii financiare autorizate, inclusiv cu garantia statului, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, sau in rate lunare cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare”.

Pe data de 1 august 2015, ANL a demarat programul de vanzare a locuintelor ocupate cu chirie inca din anul 2009. In patru ani, doar 413 chiriasi s-au hotarat ca este mai bine sa isi achizitioneze locuinta pe care au inchiriat-o de-a lungul timpului. Zis si facut. Cu toate ca procesul de vanzare nu este unul fluid, pasii important spre determinarea chiriasilor sa cumpere s-au facut. In anul 2012, pretul unei locuinte era de 411 euro/metro patrat util, iar acum este de 328 euro/metru patrat util.

De exemplu, pretul unui apartament in suprafata totala de 50 mp ar fi undeva la 16.000 euro. Un alt avantaj il constituie faptul ca, in cadrul programului Prima Casa, a fost stabiltit un plafon dedicat special chiriasilor ANL, din care se pot oferi credite in valoare de 110 mil. euro.