Call Center: 0733.501.464
Stiri & Media
Acasa » Stiri imobiliare » Limita de majorare a preturilor in Berlin
berlin

Limita de majorare a preturilor in Berlin

In urma cu patru luni a fost adoptata o noua lege, care a intrat in vigoare la inceputul lunii iunie. Aceasta spune ca proprietarii germani nu mai au voie sa majoreze chiriile cu mai mult de zece procente peste media pietei. Momentan, este valabila doar in Berlin, insa specialistii spun ca nu va dura mult pana cand si alte orase germane vor lua exemplul.

Autoritatile germane interzic proprietarilor din Berlin sa creasca chiriile cu mai mult de 10% peste valoarea medie a pietei. Aceasta masura a fost implementata in speranta ca nu va ajunge si capitala germana in aceeasi situatie ca si Londra sau Paris, unde cetatenii cu venituri obisnuite nu isi mai pot permite sa locuiasca nici macar in zone semi-centrale, migrand in masa catre periferii.

In anumite cartiere ale Berlinului, ritmul de crestere al chiriilor este ametitor, fiind unul dintre cele mai rapide din Europa. In ultimii ani, valoarea medie a chiriei a urcat cu circa 30%, procentul fiind mult mai mare in anumite cazuri. Tocmai pentru a evita o bula pe acest segment, autoritatile germane au adoptat aceasta lege. Primul oras german care adopta o legislatie pentru a controla piata chiriilor este Berlin, insa presa locala noteaza ca probabil nu va trece mult timp pana cand exemplul va fi urmat si de alte orase.

In cazul contractelor deja existente, limita de 10% se aplica deja, insa de acum, aceasta va deveni valabila si in cazul noilor contracte. Conform specialistilor, era mult prea mare diferenta dintre chiria platita de catre cei care aveau deja un contract si cei care incheiau un contract nou. Plus de asta, populatia Berlinului creste anual cu aproape 40.000 oameni si, in felul acesta, cererea pentru locuintele de inchiriat este in continua crestere, fapt ce se reflecta si in pret.

Pentru a detine propria locuinta, interesul berlinezilor este mic, chiar si pentru o tara recunoscuta pentru gradul sau scazut de improprietarire. Mai putin de 15% dintre locuitorii Capitalei sunt proprietari, in timp ce media la nivel national depaseste 40%. In ultima vreme, lucrurile au inceput sa se schimbe incet, insa tendinta ramane in continuare scazuta. Inchirierile raman principala activitate din sectorul real eatate, piata chiriilor fiind extrem de bine dezvoltata.