Call Center: 0733.501.464
Stiri & Media
Acasa » Stiri imobiliare » Legea falimentului personal. Cui i se adreseaza?
faliment2

Legea falimentului personal. Cui i se adreseaza?

Implementarea acestei legi presupune, in mod sigur, o gura de aer pentru clientii bancari care sunt ingropati in datorii. Pentru ca aceasta masura sa nu se transforme intr-o povara pentru economia nationala, este nevoie de o implementare facuta riguros.

Legea Falimentului Personal a fost amanata si schimbata de mai multe ori, inainte de a fi adoptata. Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care nu exista o asemenea prevedere. Acest lucru a dus la o solicitare in acest sens, din partea Comisiei Europene. Odata cu noul val de criza, care a adus la fluctuatiile francului elvetian, la inceputul acestui an, legea s-a impus drept necesara, iar formatiunile politice s-au mobilizat sa o voteze. Incepand din luna mai, cazurile extreme din sistemul financiar vor beneficia de o perioada de gratie de cinci ani.

In cazul in care un client nu stie sau nu este de interesat de aceasta posibilitate, atunci creditorul poate cere intrarea in insolventa in numele sau, cu conditia de a avea de recuperat o suma cel putin egala cu 25.000 lei. Similar cu situatia in care dosarul de insolventa este depus chiar de clientul bancar, si institutia financiara trebuie sa faca, in masura datelor pe care aceasta le are, dovada faptului ca respectivul client nu isi mai poate plati datoriile, precum si sa furnizeze informatii despre veniturile si bunurile acestuia.

In tot acest timp, debitorul va trebui sa achite cel putin 40% din totalul creditului sau facturi la utilitati. Singura diferenta este ca, odata ce datoria devine scadenta, nu se acumuleaza dobanzi sau penalitati.