Call Center: 0733.501.464
Stiri & Media
Acasa » Stiri imobiliare » Cumparatorul anului 2015
imob1

Cumparatorul anului 2015

Anul trecut am observat un fenomen interesant in ceea ce priveste constructiile. Acesta ascunde “gemenii” unei noi etape de dezvoltare pentru piata rezidentiala autohtona, o etapa care a inceput in mod timid, in perioada de “boom”, doar pentru a fi sufocata, “in fasa”, de criza.

La prima vedere, cele mai recente date ale unui studiu denota o usoara scadere a sectorului rezidential in ceea ce priveste evolutia numarului autorizatiilor de construire. In felul acesta, in anul anterior au fost acordate, la nivel national, un numar de 37.672 de autorizatii pentru cladiri cu scop locativ, ceea ce echivaleaza cu un recul usor, de 0,3%, comparativ cu anul 2013.

Daca privim putin mai atent, in spatele acestui aparent declin, vom observa o accentuata tendinta de crestere a apetitului  pentru constructia de locuinte. In felul acesta, numarul unitatilor locative din cladirile rezidentiale s-a ridicat, in anul 2014, la 60.270, in crestere cu peste 17% fata de nivelul consemnat in anul 2013 – 51.225 de locuinte.

Conditii optime pentru dezvoltari rezidentiale

De aproximativ doi ani, piata imobilara din tara noastra ofera conditii “numai bune” pentru dezvoltari rezidentiale. Daca analizam activitatea consemnata din partea unor jucatori, aceasta va arata ca multe dintre proiectele derulate in decursul anului trecut nu au fost noi in totalitae. In felul acesta, in piata au avut o pondere mai mare proiectele deblocate, pe terenuri achizitionate cu ani in urma. Cele mai multe locuinte noi au fost realizate in orase de mare anvergura, unde si veniturile sunt mai mari. In ceea ce priveste clientii, cei mai active in piata au fost persoanele cu venituri medii si superioare, angajati in mediul corporative sau mici antreprenori.