Call Center: 0733.501.464
Stiri & Media
Acasa » Stiri imobiliare » Cele mai lungi tuneluri rutiere din lume
1

Cele mai lungi tuneluri rutiere din lume

Pentru a usura accesul la apa, primele tuneluri au fost sapate de catre romani. Mii de ani mai tarziu, constructia anumitor tuneluri este o adevarata minune inginereasca, usurand transportul rapid pe distante mari. Haideti sa vedem un Top 10 al celor mai lungi tuneluri rutiere din lume

10. Fréjus, Franța-Italia. Tunelul a fost deschis publicului in 1980 si face legatura intre Franta si Italia. Are o lungime de 12,89 kilometri, iar costurile acestuia au depasit doua miliarde franci (respectiv peste 330 milioane dolari). Fréjus are cate o singura banda pe sens, viteza maxima permisa este de 70 kilometri/ora, iar traficul este monitorizat continuu de 220 de camere video.

10

9. Hsuehshan, Taiwan. Tunelul Hsuehshan a fost inaugurat in urma cu doar zece ani si face legatura intre provinciile taiwaneze Taipei si Yilan. Are o lungime de 12,94 kilometri, iar lucrarile acestuia s-au intins pe o perioada de 15 ani, deoarece solul muntelui Hsuehshan este inselator, s-a surpat de foarte multe ori, ceea ce a dus la ingroparea masinariilor. Autoritatile nu au abandonat proiectul, iar dupa ce acesta a fost dat in folosita, timpul de parcurgere a traseului a coborat de la doua ore la mai putin de 40 minute.

9

8. Hongtiguan, China. Acest tunel face parte din drumul national S76 Shanxi Changzhi-Pingshun, drum ce strabate provincia chineza Shanxi. Are o lungime de 13,12 kilometri si a fost inaugurat in 2013. Drumul atrage pasionatii de calatorii, datorita peisajelor sale superbe (numeroase mici cascade si satucuri pitoresti). Tunelul este format din doua pasaje diferite, pentru fiecare sens de mers in parte.

8

7. Xishan, China. Xishan este cea mai mare insula de pe lacul Tai. Potentialul sau turistic a determinat autoritatile sa investeasca 150 milioane dolari intr-un proiect de infrastructura de anvergura, ce leaga 12 atractii turistice. Lungimea tunelului este de 13,65 kilometri si inconjoara insula Xishan.

7

6. Arlberg, Austria. Cel mai lung tunel rutier al Austriei a fost construit intre iulie 1974 si decembrie 1978. Investitia acestuia a depasit 4 miliarde de silingi (echivalentul a 300 milioane euro). Tunelul este tranzitat de aproximativ 8.000 vehicule, respectiv de aproape trei milioane de vehicule anual. Are o lungime de 13,97 kilometri si este prevazut cu opt iesiri de urgenta. Traficul este monitorizat de 40 de camere video. Autoritatile planuiesc sa renoveze pasajul pentru a imbunatati standardele de siguranta, urmand a fi finalizata in anul 2017. Investitia va depasi 135 milioane euro.

6

5. St. Gotthard, Elveția. Aici, lucrarile de constructie s-au intins pe o perioada de zece ani. Tunelul a fost inaugurat cu mare fast fiind, la vremrea aceea, cel mai lung tunel rutier din lume (titlu pe care l-a detinut vreme de 20 de ani, pana cand a fost dat in folosinta tunelul Lardal, din Norvegia). St. Gotthard a ajuns sa fie strabatut zilnic de circa 17.000 vehicule. Are o singura banda pe sens si este adesea locul unor ambuteiaje de anvergura. Pentru a reduce congestionarea traficului, autoritatile elvetiene au decis sa construiasca un nou pasaj rutier prin muntii Gotthard, insa proiectul nu va fi inaugurat mai devreme de anul 2027.

5

4. Jinping, China. Acest tunel face legatura dintre doua hidrocentrale: Jinping I si Jinping II, amplasate pe raul Yalong, in provincia chineza Sichuan. Este unul dintre cele mai adanci tuneluri din lume, din punct de vedere al incarcaturii de roca de deasupra sa (si nu raportat la nivelul marii). Are o lungime de 17,54 kilometri.

4

3. Zhongnanshan, China. Acest tunel a fost realizat in urma unei investitii de aproape 410 milioane dolari. Este format din doua pasaje separate pentru fiecare sens de mers, pericolul coliziunii frontale fiind, in felul acesta, eliminate. Are o lungime de 18,04 kilometri si o inaltime de sase metri. Viteza maxima permisa este de 80 kilometri/ora. Pentru a mentine atentia soferilor, sunt proiectate lumini colorate pe pereti. Totodata, tunelul este decorat cu plante artificiale, pentru a face calatoria cat mai placuta.

3

2. Yamate, Japonia. Yamate se afla la o adancime de 30 metri, si este cel mai lung rutier urban din lume. Lucrarile de constructie au inceput in 1992 si s-a dat in folosita abia la sfarsitul lui 2007, in timp ce intregul pasaj a fost inaugurat in luna martie a acestui an. Are o lungime de 18,2 kilometri si a fost construit in proportie de 70% prin metoda scutului. Este prevazut cu telefoane de urgenta si camere de filmat la fiecare 100 metri, precum si cu senzori pentru incendiu, extinctoare si buton de alarma. Totodata, tunelul beneficiaza de iesiri de urgenta la fiecare 350 metri.

2

1. Laerdal, Norvegia. Acest tunel a fost realizat in urma unei investitii de peste 120 milioane euro. Este cel mai lung tunel rutier din lume si face legatura intre localitatile norvegiene Lardal si Aurland. Lucrarile de constructie s-au extins pe o perioada de cinci ani (1995-200), timp in care a fost scoasa o cantitate de aproape 2,5 milioane metri cubi de piatra. Tunelul este impartit in patru sectiuni si contine trei pesteri. Acestea au fost concepute ca puncte de intoarcere, dar si pentru a permite soferilor sa schimbe privelistea. Nu are iesiri de urgenta, dar are 15 zone pentru intoarcere. Este dotat cu sisteme de observare, cu telefoane de urgenta la fiecare 250 metri si cu extinctoare la fiecare 125 metri. 1