Call Center: 0733.501.464
Stiri & Media
Acasa » Stiri imobiliare » Alegerea romanilor? Leul
lei

Alegerea romanilor? Leul

In ultima perioada, soldul creditelor in lei pentru locuinte a suferit o crestere exponentiala. Pentru prima data in ultimii doi ani, soldul creditelor in lei pentru consum l-a depasit pe cel al imprumuturilor in valuta.

Daca stam sa analizam datele recente ale Bancii Nationale a Romaniei in ceea ce priveste evolutia soldurilor diverselor tipuri de credite vom observa ca, in luna ianuarie a acestui an, pentru prima data in ultimii doi ani, creditele acordate pentru consum in lei le-au depasit pe cele in valuta. Trebuie sa mentionam si faptul ca, incepand cu luna ianuarie a acestui an, mai multe tipuri de imprumuturi au fost reclasificate din categoria „credite pentru alte scopuri” intr-o alta categorie, si anume „credite pentru consum”. In plus, printre cele acordate pe descoperit de cont si creditele extinse prin card de credit.

Conform unui studiu realizat de compania de cercetare Gfk la comanda Comisiei Europene – in Romania, consumatorii romani cred, intr-o masura din ce in ce mai mare, faptul ca veniturile lor vor creste. Asteptarile in ceea ce priveste veniturile au crexut de la -8,9 puncte in luna decembrie a anului 2013 la -0,7 puncte in luna iunie. In luna decembrie, indicatorul se situa la 15,7 puncte. In concluzie, a urcat la cea mai ridicata valoare inregistrata din octombrie 2008. Totodata, romanii au inceput sa creada, din ce in ce mai mult, pe parcursul anului, in cresterea economica sustinuta dupa ce, in prima jumatate a anului, erau sceptici.

In prezent, consumatorii romani au nevoie de tot venitul disponibil pentru cheltuielile din viata de zi cu zi. Momentan, acestia au foarte putini bani ramasi pentru cumparaturile majore, cum ar fi, de exemplu, achizitia unei locuinte.

Aici intervine nevoia de consiliere din partea unui broker imobiliar. Pe segmentul locuintelor, tendinta este foarte clara: cresterea sustinuta a soldului creditelor acordate populatiei in lei continua. Ascensiunea a inceput in luna ianuarie 2013 (soldul acestui tip de credit era de 1,85 miliarde lei), continuand, in fiecare luna, pana cand s-a ajung in ianuarie 2015 la 9,86 miliarde lei. In ciuda acestor lucruri, soldul creditelor in valuta este inca de aproximativ 3,5 ori mai mare fata de cel al imprumuturilor pentru locuinte acordate in lei, insa acesta stagneaza, si chiar a scazut din mai 2014 si pana acum.